Roadmap Aardbevingen

3165 keer bekeken

We werken binnen de clusters infra, woningbouw en utiliteitsbouw aan tien concrete maatschappelijke opgaven en aan één lokaal-regionale opgave, die zijn omschreven in elf roadmaps. Vanuit de algemene visie komen we per pijler tot de volgende opgaven:

 

In deze Roadmap werkt De Bouwagenda aan aardbevingbestendig bouwen en renoveren.

De opgave in het aardbevingsgebied ligt voor een deel in het herwinnen van vertrouwen. Bewoners willen inzicht in hun situatie. Het inspecteren van woningen gebeurt gefragmenteerd, leidt tot overlast en is duur. Ook leidt het niet direct tot een oplossing. Zolang de bewoners het gevoel hebben in een onveilige situatie te verkeren, is het voor hen lastig om na te denken over de kansen, zoals het verbinden van de noodzakelijke versterking of sloop/nieuwbouw aan (hoge) verduurzamingsambities.

Tegelijkertijd is er sprake van een complex politiek-bestuurlijk krachtenveld. Er is sprake van veel ‘schijven’ en partijen, wat leidt tot een moeilijk te coördineren situatie. De reeks partners is groot en de verbindingen zijn nog niet stevig genoeg. Het gaat om kennisinstellingen, lokale, regionale en nationale overheden, cultuursector, agrarische sector, onderwijssector, bewonersorganisaties, ondernemers. Bovendien passen al deze organisaties hun regels en uitgangspunten doorlopend aan, wat voor iedereen leidt tot onduidelijkheid. Een programmatische aanpak met een sterk programmamanagement is noodzakelijk om schadeherstel, versterking, sloop/nieuwbouw en een hoge verduurzamingsambitie (tenminste energieneutraal en aardgasloos) in goede banen te leiden. Veiligheid van de inwoners staat voorop. Volgens De Bouwagenda is het onontkoombaar dat de verduurzamingsopgave nu wordt meegenomen in de versterkingsopgave, of het nu versterking van bestaande bouw betreft of sloop/nieuwbouw.

Meer informatie over Road Map 11 is te lezen in onderstaande pdf.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Cookie-instellingen