IFD: lancering eerste NTA voor beweegbare bruggen

04-12-2018 1676 keer bekeken 0 reacties

bouw en onderhoud bruggen circulair, duurzamer en efficiënter Er wordt al lange tijd gesproken over de kansen en mogelijkheden van bouwen volgens IFD-principes en nu is er een belangrijke stap gezet.

Op woensdagmiddag 28 november 2018 is, voor een breed publiek uit de grond-, weg- en waterbouwsector, de eerste NTA (Nederlands Technische Afspraak) voor beweegbare bruggen gelanceerd. De NTA, die ontwikkeld is onder leiding van NEN, is een uitwerking van het IFD gedachtengoed (Industrieel, Flexibel, Demontabel). De NTA, die de basis vormt voor het aanbesteden en bouwen van beweegbare bruggen, wordt de komende periode verder uitgewerkt en is naar verwachting gereed in februari 2019.

Partijen uit de volle breedte van de GWW-sector hebben meegewerkt aan de NTA. Dat was ook te zien aan het programma van de lancering, dat werd geleid door Robbert de Ridder (SPIE Nederland). Namens de opdrachtgevers vertelde Chris de Vries (directeur Beheer en Uitvoering, provincie Noord-Holland) over het belang van innovaties in de sector en de meerwaarde van IFD voor de gehele keten. Lindy Molenkamp (hoofd eenheid Wegen en kanalen, provincie Overijssel) benadrukte de grote vervangingsopgave waar we als Nederland voor staan en het belang van het samen komen tot efficiënte én duurzame oplossingen. Daarnaast werd het normalisatieproces toegelicht door de NEN. Movares en Wagemaker gaven een inkijkje in het proces en de technische inhoud van de NTA.

IFD staat voor Industrieel, Flexibel, Demontabel: werken met gestandaardiseerde interfaces die fabrieksmatig zijn geproduceerd, snel aangebracht kunnen worden en geschikt zijn voor hergebruik. Door de verbindingen tussen elementen van bijvoorbeeld een brug te standaardiseren wordt de bouw circulair, duurzaam en efficiënter. Het principe wordt uitgelegd in deze animatie.  

Meer informatie over IFD is hier te vinden.

0  reacties

Cookie-instellingen